+48 91 577 03 21

2020-06-22

Egzotyczne smaki lodów w naszej ofercie


Egzotyczne smaki lodów w naszej ofercie

Nasze nowe egzotyczne smaki cieszą się powodzeniem u naszych małych, jak i dużych miłośników lodów Alaska. Każdy z nas wie jak wygląda mango i marakuja, ale nigdy nie zastanawiamy się skąd pochodzą i jakie wartości odżywcze mają dla naszego organizmu.

Mango

Mango występuje w Indiach oraz Indochinach, a najpopularniejszą odmianą jest mango indyjskie, nazywane również owocem bogów. Do Europy przybyło dopiero na początku XVI w. Owoc ten w swoim składzie posiada glikozyd, zwany mangiferyną, która działa przeciwwirusowo, przeciwbólowo, przeciwzapalnie, przeciwdrobnoustrojowo i przeciwcukrzycowo. Także zapobiega rozwojowi miażdżycy oraz nowotworom. Bardzo często wykorzystuje się je do produkcji leków na ból gardła i chrypkę. Wartość energetyczna owocu to 60 kcal, a różnorodność witamin zachęca do częstego jedzenia. Mango ma wiele zastosowań w kuchni jako składnik owocowych sałatek, dodatek do ciast czy lodów.

Marakuja

Marakuja pochodzi z Ameryki Południowej, głównie z Brazylii, Argentyny i Paragwaju. Uprawiana jest także w Azji, gdzie wyróżniamy dwa kultywary: odmianę indonezyjską (owoce o fioletowej skórce i pomarańczowej) oraz P. edulis forma flavicarpa o żółtych owocach. Miąższ tego owocu zawiera około 32% soku. Marakuja nazywana jest męczennicą jadalną, passiflorą, a także granadillą purpurową. Owoc ten ma działanie przeciwzapalne, wspomagające w leczeniu ran, przeciwgrzybiczne, wzmacnia serce. Stosowana jest także w przypadku kaszlu, nadciśnienia i astmy. Posiada również właściwości pielęgnacyjne i lecznicze. Wartość energetyczna owou to 97 kcal. Bogata w witaminy i minerały. W kuchni głównie stosowana na surowo, ale idealnie nadaje się na galeretki. Pasuje do dań z ryb, kurczaka i wieprzowiny oraz do koktajli na bazie rumu.

Smak mango i marakui znajdą Państwo w następujących produktach:

Zachęcamy Państwa do spróbowania tak egzotycznych smaków, ponieważ dają duże orzeźwienie dla podniebienia.

Zapraszamy wszystkie lodziarnie, restauracje i punkty gastronomiczne do stałej, całorocznej współpracy z naszą wytwórnią, jako producentem koncentratów lodów w proszku.

Więcej informacji o produktach i współpracy udzielimy pod numerem telefonu +48 91 577 03 21.

Smacznego!

«powrót