Poza sezonem sprzedaż lodów maleje, ale nie zamyka się całkowicie. Okazuje się, że rodzinne i tradycyjne wytwórnie lodów radzą sobie bardzo dobrze nawet poza wakacjami. To dobrze. Dzięki temu wzrasta konkurencja, a tym samym podnosi się jakość polecanego produktu.
Czy jedzenie lodów zimą jest zdrowsze? Okazuje się że tak. Bowiem w okresie letnim temperatura otoczenia jest wysoka, a lody zimne, co w konsekwencji może spowodować częste zakażenia anginą. Choruje gardło, mamy gorączkę i złe samopoczucie. Natomiast zimą temperatura powietrza zbliżona jest do temperatury lodów i mało kiedy można dostać anginy. Wiele też pisze się o leczeniu gardła właśnie lodami. Taka metoda lecznictwa stosowana jest głównie w krajach skandynawskich.
Ponadto nalezy wspomnieć o mleku jako głównym składniku lodów. Wapń i białko zawarte w mleku mają duży wpływ na zdrowie naszego organizmu. Lody to także cenne źródło witamin A, D, C, E oraz fosforu. Nie musimy jeść samych lodów, możemy również pić desery lodowe w postaci napojów lodowych (Shape), które są bogate w witaminy, wapń i białko.
Oto kilka powodów na jedzenie lodów poza sezonem:
Zalet jedzenia lodów poza sezonem jest dużo. Nie warto rezygnować z ulubionego deseru ze względu na parę zimnych dni.
Życzymy smacznego!