+48 91 577 03 21

2021-01-15

Czekoladowy smak lodów Alaska


Czekoladowy smak lodów Alaska

Czekolada wytwarzana jest z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (masło kakaowe), środka słodzącego i m.in. mleka. Według dyrektywy 2000/36/WE czekoladą nazywamy wyrób o zawartości nie mniej niż 35% suchej masy kakaowej ogółem. Czekolada ma swoje święto, które w Polsce obchodzone jest 12 kwietnia, jako Dzień Czekolady.

Nasiona kakaowca właściwego znane były już przez Azteków i Majów, którzy robili napój o nazwie Xococalit. Napój ten przyrządzany był z roztartych ziaren kakaowca, miodu, chili bądź z kukurydzą. Był także wykorzystywany do modłów i odpraw rytualnych. Do Europy nasiona kakowca przywiózł Krzysztof Kolumb. Na początku nie zachwyciły, ponieważ nie wiedziano jak ich używać. Dopiero w 1828 Casparus van Houten Senior wynalazł metodę proszkowania nasion kakaowca, a później jego syn dokonał procesu alkalizowania czekolady zwany dutchingiem. Od tego momentu możemy cieszyć się cudownymi właściwościami tego owoca.

W naszej Wytwórni również wytwarzamy smak czekoladowy, który kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Smak czekoladowy znajdą Państwo w następujących naszych produktach:

Lody o smaku czekoladowym to najczęściej wybierane smakowo lody. Bardzo często kupowane są w połączeniu ze smakiem śmietankowym jako lód mieszany. Polewa czekoladowa również cieszy się sporym powodzeniem miłośników naturalnego smaku kakao.

Zapraszamy lodziarnie, punkty gastronomiczne i restauracje do zakupu smaku czekoladowego lodów Alaska i polewy zastygającej.

Więcej informacji udzielimy pod numerem telefonu +48 91 577 03 21.

Polecamy smak czekoladowy lodów Alaska.

«powrót